Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Γκασπάτσο (δηλαδή ισπανική τοματόσουπα με λαχανικά για να καταλαβαινόμαστε!)

Εμένα προσωπικά η Ισπανία είναι απο τους αγαπημένους μου προορισμούς! Δυστυχώς δεν μπορώ να πω το ίδιο και για την κουζίνα της, παρόλα αυτά ύπάρχουν κάποια πιάτα που τα έχω ξεχωρίσει. Πέραν της paella που θεωρείται και το εθνικό τους πιάτο, εδώ θα παραθέσω τη συνταγή για το Gazpacho την οποία και έφτιαξα και είναι πολύ δροσιστική και ελαφριά.

Υλικά
  • 2 φέτες ψωμί (μόνο την ψίχα)
  • 1 φλυτζάνι κρύο νερό
  • 1 κιλό ντομάτες (και λίγες έξτρα για γαρνιτούρα) τις πλένω και τις κόβω σε κυβάκια
  • 1 αγγούρι (και λίγο επιπλέον για γαρνιτούρα) το καθαρίζω και το κόβω σε ακανόνιστα κομμάτια
  • 3 σκελίδες σκόρδο τισ καθαρίζω και τις αφήνω ολόκληρες -αν έχουν φύτρα την αφαιρώ
  • 1 πράσινη + 1 κόκκινη πιπεριά (και λίγη ακόμα για τη γαρνιτούρα) τις πλένω και τις κόβω κυβάκια
  • 1/2 κρεμμύδι καθαρισμένο
  • 4 κ.σ ελαιόλαδο
  • αλάτι κατα βούληση
  • 1 κ.σ ξύδι
  • 1 φλυτζάνι κρουτόν
Εκτέλεση

Κόβω το ψωμί κομμάτια και το αφήνω να μουλιάσει στο κρύο νερό για 15'.
Ρίχνω στο μπλέντερ όλα τα υλικά και το ψωμί μαζί με το νερό. Προσθέτω το ελαιόλαδο και χτυπάω καλά να γίνει σούπα. Αν γίνει πολύ συμπαγές, μπορώ να προσθέσω κρύο νερό, εξαρτάται πως το θέλει ο καθένας. Στη συνέχεια το περνάω απο σουρωτήρι για να καθαρίσει απο τις φλούδες και τα σπόρια. Βάζω στη σουπιέρα και αλατίζω κατα βούληση. Προσθέτω και το ξύδι και ανακατεύω. Σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και διατηρώ στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα για να παγώσει καλά.

Συνήθως γαρνίρεται με κυβάκια ντομάτας, αγγουριού,πιπεριάς, κρουτόν γι'αυτό και αναγράφω στα υλικά και λίγο έξτρα απο το καθένα. Περι ορέξεως.....

Δοκιμάστε την και θα....δροσιστείτε!

1 σχόλιο:

  1. συγχαρητήρια, το δοκίμασα και είναι όντως πολύ δροσιστική. υπάρχουν πολλές παραλαγές της αλλά εγώ έκανα την δική σου και μου άρεσε. τη συστήνω και σε άλλους.

    Ζωή

    ΑπάντησηΔιαγραφή