Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ο σπιτικός χειροποίητος τραχανάς της γιαγιάς Ασπασίας!

Η φίλη μου η Άσπα είχε την τύχη να μάθει απο την γιαγιά της την Ασπασία πώς γίνεται ο τραχανάς. Φυσικά τη σήμερον ημέρα πολλά μπορεί να ψαχουλέψει και να βρει κανείς στο ίντερνετ αλλά εδώ θα δώσω συνταγή που περνάει απο μάνα σε κόρη (όπως λέγανε και παλιά).

Υλικά
  • 1 πακέτο σιμιγδάλι ψιλό
  • 5 αυγά χτυπημένα με μίξερ (ή στο μπλέντερ)
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα βρασμένο και σε θερμοκρασία δωματίου (κατα πάσα πιθανότητα αυτό το έκαναν για λόγους παστερίωσης εκείνα τα χρόνια αλλά εμείς το συνεχίζουμε έτσι γιατί ποτέ δεν ξέρεις....)
  • 1 κιλό αλεύρι κοσκινισμένο
  • νισεστέ για το άνοιγμα φύλλου
  • 1 διπλό σεντόνι + 1 μονό σεντόνι + 1 διπλή κουρτίνα + 1 μαξιλαροθήκη
Εκτέλεση

Σε λεκάνη ανακατεύω τα αυγά με το γάλα και προσθέτω σταδιακά το σιμιγδάλι για να μη μου σκληρύνει. Μετά ρίχνω σιγά σιγά το αλεύρι (σχεδόν όλο θα το πάρει) ίσα ίσα να γίνει μια πολύ μαλακή ζύμη που μόλις και θα ξεκολλάει απο τα χέρια.) Ζυμώνω πολύ καλά. Αφήνω να ξεκουραστεί για 10' και ετοιμάζω το χώρο που θα απλώσω φύλλο.
Ρίχνω νισεστέ επάνω στην επιφάνειά μου και παίρνω μικρά μπαλάκια ζύμης και ανοίγω φύλλο όσο το δυνατόν πιο λεπτό. Τα φυλλαράκια τα απλώνω σε σεντόνι στο μπαλκόνι, σε ταράτσες, και αν χρειαστεί σκεπάζω με κάποια λεπτή κουρτίνα.  Κάποια στιγμή όταν δω οτι στεγνώσουν απο τη μια, τα γυρίζω. Όταν στεγνώσουν τελείως οι πίτες (αυτό εξαρτάται απο την ηλιοφάνεια βασικά- εμείς ως πρόσθετη βοήθεια βάλαμε και ανεμιστήρα και μια χαρά γίνανε) τις μαζεύουμε για να αρχίσει το τρίψιμο με τα χέρια. Επειδή όμως βγαίνουν σχετικώς μεγάλα τα κομματάκια, τα περάσαμε και απο το μπλέντερ για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τέλος απλώνουμε τον τραχανά να στεγνώσει πολύ καλά για μέρες (τώρα λόγω πόλης-καυσαερίου κλπ εμείς τον απλώσαμε σε μονό σεντόνι στο παλιό μου το δωμάτιο στο οποίο δεν κοιμάται κανείς πλέον και περιμένουμε. Αν βιάζεστε όμως, τον βάζετε σε ταψιά και στους 50 βαθμούς στο φούρνο για μισή ωρίτσα περίπου και στεγνώνει.
Πού αποθηκεύεται όμως; Σε μαξιλαροθήκες! Ω ναι για να αερίζεται, θα την δέσετε απο επάνω την μαξιλαροθήκη σα πουγκί και είστε έτοιμες! Αν τώρα θέλετε να τον βάλετε σε βάζο, εκεί θέλει ψυγείο!

Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου