Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Γουβετσάκι οριτζινάλε

Για 2 μερίδες που έκανα εγώ χρειάστηκα :

Υλικά

-2 μερίδες μοσχαρίσια σπάλα
-ζωμό κρέατος (αν δεν έχετε τότε κύβο λιωμένο σε ζεστό νερό)
- σάλτσα ντομάτας
-πελτέ ντομάτας
-1 κρεμμύδι όχι πολύ ψιλοκομμένο, χονδροκομμένο
-2 φλυτζ.τσαγιού κριθαράκι μέτριο ή χονδρό
-6 φλυτζ. τσαγιού νερό (και ζωμό κρέατος ή αλλιώς λιώστε κύβο)
-ελαιόλαδο
-αλάτι & πιπέρι
-κεφαλοτύρι ή ότι κασέρι μου αρέσει τριμμένο (περίπου 1 φλυτζ. τσαγιού)

Εκτέλεση

Πλένουμε το κρέας και το βάζω στη χύτρα να πάρει βράση με νεράκι. Ξαφρίζω πολύ καλά και κλείνω τη χύτρα. Μαγειρεύω σε χαμηλή ένταση για μιση ώρα (εγώ μιση ώρα είχα 3/4 κιλού σπάλα, 5 μερίδες)
Αφού κρυώσει η χύτρα, βγάζω το κρέας και σουρώνω το ζωμό που έχει δημιουργηθεί. Τώρα ανάλογα, η καταψύχω σε τάπερ ή αν είναι να τον χρησιμοποιήσω τον κρατάω.
Σε καθαρή χύτρα βάζω αρκετό λάδι να κάψει και θωρακίζω το κρέας απο όλες τις πλευρές (λίγο, όχι να αρπάξει). Στη συνέχεια ρίχνω λίγο πελτέ και τον ανακατεύω όσο μπορώ να κοκκινίσει το λάδι. Προσθέτω και το κρεμμύδι. Συνεχίζω με τη σάλτσα ντομάτας και το ζωμό κρέατος. Αλατοπιπερώνω καλά, και μόλις πάρει βράση κλείνω τη χύτρα για μισή ωρίτσα και πάλι. Αν τυχόν σας βγει νερουλή η σάλτσα, δώστε του μια βράση με ανοιχτό καπάκι και θα πήξει.
Μόλις ετοιμαστεί, τοποθετώ το κρέας με τη σάλτσα στη μέση της γάστρας.
Σε κατσαρόλα βάζω αρκετό λάδι να κάψει και ρίχνω το κριθαράκι να σωταριστεί ελαφρώς, δηλαδή να θωρακιστεί. Προσθέτω ζωμό κρέατος (6 φλυτζάνια) και αν θέλω έξτρα σάλτσα ντομάτας. Αλατοπιπερώνω καλά και μαγειρεύω για λίγο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μελώσει. Μόλις μελώσει το τραβάω απο τη φωτιά  για να μη μου στεγνώσει, και το ρίχνω στη γάστρα γύρω απο το κρέας.
Το ψήνω στο φούρνο στους 200 για μισή ώρα. Στο μισάωρο ρίχνω και το κασέρι ή κεφαλοτύρι ή ότι έχω, ανακατεύω με ξύλινη κουτάλα και το αφήνω στο σβηστό φούρνο να τραβήξει για 15'


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου